Koronavirus u ratnim područjima

Koronavirus u ratnim područjima

Zaraženih koronavirusom u svijetu je više od 6 milijuna i 700 tisuća, a umrlih gotovo 400 tisuća. I dok brojne europske zemlje ublažavaju mjere, pandemija i dalje najteže pogađa Sjevernu i Južnu Ameriku.

Zaraza je stigla i u ratne zone na Bliskom istoku i u siromašnoj Africi. No budući da se ne provode testiranja, pouzdanih podataka o oboljelima nema.


Rat u Siriji natjerao je u bijeg 13 milijuna ljudi. Spašavajući živu glavu više od 6 milijuna Sirijaca raseljeno je unutar zemlje. Jednako toliko njih napustilo je zauvijek svoj dom i izbjeglo u Tursku, Jordan, Libanon. Koronavirus stigao je i do izbjegličkih kampova.

- U posljednjih nekoliko mjeseci koronavirus bio je gori od rata. Jer u ratu znate tko vam je neprijatelj, ali sada je on - nevidljiv.  U ratu je bilo lakše, kazao je Abu Abdullah, sirijski izbjeglica u Libanonu.

U Libanonu je koronavirusom zaraženo više od 1300 ljudi, umrlo ih je 28. No procjenjuje se da bi taj broj mogao biti mnogo veći jer se ne provode testiranja.

- S jedne strane virus, s druge nedostatak radnih mjesta. Vlada ne može zaštititi naše zdravlje. A glad je katastrofalna. Svi smo gladni - i Libanonci i Sirijci, kazao je sirijski izbjeglica Younes Hamdou.

U sirijskom ratu deseci tisuća djece izgubili su život. Mnoga su bila izgladnjela gotovo do smrti kada su stigla u izbjegličke kampove.

- Sve je više očajnih ljudi. Svakodnevno primamo pozive izbjeglica koji nas izvješćuju da su njihova djeca iscrpljena od gladi i karantene, rekla je predstavnica UNHCR-A u Libanonu Mireille Gerard.

U Nigeriji je koronavirusom zaraženo više od 11 i pol tisuća ljudi. U toj najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji stanovništvo pati od bolesti i nestašice hrane, a širenje kobnog virusa dodatno pritišće Nigerijce.

Milijune Nigerijaca koji su preživjeli nasilje i rat koronavirus gurnuo je na rub opstanka. U afričkim zemljama zahvaćenima ratnim sukobom milijuni već žive s malo ili nimalo zdravstvene zaštite, hrane, vode, struje. Kriza izazvana opasnim virusom mogla bi dodatno otežati situaciju.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka