Na biračkim mjestima očekuju gužve i disciplinu

Na biračkim mjestima očekuju gužve i disciplinu

Posljednje pripreme za sutrašnje izbore u punom su jeku.

Listići i izborni materijali podijeljeni su gradskim vijećima, a tijekom dana po njih su pristizali birački odbori. U skladu s propisima i preporukama uređuju se biračka mjesta.


Ekipa HRT-a provjerila je kako teku pripreme na jednom biračkom mjestu u Zagrebu. Procedura ista kao i prijašnjih godina, ali uz neke izmjene. Traju posljednje pripreme.

- Preuzeli smo izborni materijal, listiće, dobili smo sredstva za dezinfekciju, svaki član biračkog odbora dobije tri maske i troje rukavica, naglašava Snježana Kovačević, predsjednica biračkog odbora.

Očekuju gužve, ali i discipliniranost.

Zaštitna maska, dezinfekcija i vlastita kemijska olovka, potrebne su da ostvarite svoje biračko pravo. Doduše, sve ovo nisu obveze, već preporuke, ali opreza nikad dosta!

Glasački listići su spremni za zaokruživanje.Timovi uhodani.

Sve jasno i prilično dobro uigrano. Taj jedan nepredvidljivi element, jedan izvanredni element, ta epidemija u okviru koje se izbori održavaju, ali ako se budemo držali svih mjera, mislim da će sve biti u redu, istaknuo je Tomislav Aralica, član Izbornog povjerenstva Grada Zagreba.

Stoga i metar u rukama. Razmak mora biti označen.

Zbog mogućih gužvi i redova glasanje će biti moguće i nakon 19 sati.

- Ljudi koji se zateknu u redovima u 19 sati, njima se treba omogućiti glasanje, govori Kovačević.

Onima koji zbog zaraze virusom ne mogu na birališta zaštićeni će djelatnici doći pred kućna vrata.

- Dva člana biračkog odbora odlaze s listićima i glasanje se vrši ispred stana ili kuće. U slučaju bolesnih od Covida glasanje se vrši preko osobe od povjerenja, pojasnila je Kovačević.

Oprez i kod glasanja jer svaki listić nije važeći.

- Ako želi zaokružiti čovjeka unutar liste i listu - to je važeći listić. Ako želi zaokružiti samo jednog kandidata, onda će biti važeća i lista i isto tako će kandidat dobiti glas, rekla je Melita Jakšić, zamjenica predsjednice biračkog odbora.

Birališta se otvaraju u 7, zatvaraju u 19 sati. Sve do tada traje izborna šutnja.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka