SAD se povlači iz Svjetske zdravstvene organizacije

SAD se povlači iz Svjetske zdravstvene organizacije

Trumpova administracija obavijestila je Kongres i Ujedinjene narode da se Sjedinjene Države formalno povlače iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavio je CNN pozivajući se na brojne dužnosnike.Taj Trumpov potez dolazi za vrijeme porasta broja slučajeva koronavirusa diljem Amerike u posljednjem tjednu.

Senator Robert Menendez, glavni demokrat u Senatskom odboru za vanjske poslove, u utorak je objavio vijest.

- Kongresu je stigla obavijest da je POTUS službeno povukao SAD iz WHO-a usred pandemije. Nazivanje Trumpovog odgovora na COVID kaotičnim i nekoherentnim nije dovoljno. To neće zaštititi američke živote ili interese - Amerikance ostavlja bolesnima a Ameriku samu, napisao je.

Dužnosnik State Departmenta također je potvrdio da je "obavijest Sjedinjenih Država o povlačenju koje stupa na snagu 6. srpnja 2021. godine, podnesena glavnom tajniku UN-a".

Pismo upućeno UN-u pokrenut će jednogodišnju proceduru povlačenja. Međutim, CNN navodi da su ih njihovi izvori upozorili i da ne mogu potvrditi da su vidjeli konačnu verziju pisma.

Trump je već u travnju najavio da prekida financiranje WHO-a, a u svibnju i da će povući SAD iz članstva organizacije koju krivi za propuste u upravljanju pandemijom koronavirusa i optužuje da je marioneta Kine gdje se bolest prvi put pojavila.

Trumpova najava da će SAD prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju izazvala je zabrinutost u svijetu, uključivo među američkim saveznicima.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka