Otvoreno: Četvrt stoljeća od operacije Oluja

Otvoreno: Četvrt stoljeća od operacije Oluja

Na današnji dan prije 25 godina u svitanje je počela oslobodilačka vojno-redarstvena operacija "Oluja".

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo oko 200 tisuća ljudi, nakon četiri godine okupacije oslobodile su gotovo petinu države. U večerašnjoj emisiji prisjećamo se što je prethodilo operaciji "Oluja" i kako je tekla.

Dr. sc. Vesna Škare Ožbolt koja je od 1991. do 1995. bila voditeljica Ureda za odnose s javnošću predsjednika Franje Tuđmana prisjetila se što je sve prethodilo Oluju.

- Početak 95.godine gotovo svaki dan je bio nek važan događaj za sve ono što se kasnije događalo. Početkom godine je međunarodna zajednica tražila mirna rješenja pa je predložila famozni Z4 plan koji je bio toliko čudan da ga nitko nije prihvatio jer je trebao formirati državu u državi u Hrvatski i dati veliku autonomiji tzv. Krajini. Zahvalili smo se i Unproforu koji je pokazao veliku neefikasnost jer je držao zamrznuto stanje i bojali smo se da će se to pretvoriti u ciparski sindrom, da se naši prognanici ne mogu vratiti i Hrvatska nikada neće doći do svog teritorija. U ožujku su počeli razgovori za formiranje zajedničkih snaga s armijom BiH, dogodili su se još neke stvari - počeli su napadati bihaćku enklavu, dogodila se Srebrenica, pretpostavljalo se da zločini koji bi se mogli dogoditi u bihaćkoj enklavi mogli biti još gori i da bi mogao nastupiti jedan veliki egzodus prema Hrvatskoj.

Iz Knina u emisiju se uključio i gen. Ante Gotovina koji je između ostalog komentirao dolazak predstavnika nacionalne manjine.

- Milošević je član Vlade, potpredsjednik Vlade i dolazi u toj funkciji, to je dobro, bit ćemo svi zajedno, tu smo - izjavio je.

- Predsjednik je institucija, on obavlja svoje funkcije, tako definira Ustav i njegova odluka o odlikovanjima i postrojbi koji su bili sastavnica Hrvatskih snaga je odlična odluka i ona stavlja stvari na svoje mjesto - dodao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što misli o odlasku ministra branitelja Tome Medveda u Grubore je poručio kako nevina žrtva nema narodnost, vjeroispovjest ili boju kože.

General-pukovnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" prisjetio se početka operacije Oluja.

- Ponos i čast je sjećati se današnjeg dana jer je poseban za sudionike operacije Oluja. Sjećam se tih trenutaka 4. današnji dan u 5 ujutro, tišina koja je vladala u zapovjedništvu, svi su bili spremni, nestrpljivi i odlučni. Najvažniji su početak operacije i naravno pobjeda -poručio je.

- Sjećam se svih događaja koji su prethodili samu operaciju Oluja a to su godine provedene na Velebitu, sva izviđanja i pripremanja koji smo tih godina provodili, tako da sama operacija za nas je predstavljala veliki izazov. Naši su ljudi bili spremni i jedva su dočekali taj dan. Kada je došla zapovijed za napad krenuli smo s velikim oduševljenjem a kada je pao Knin, znali smo da smo pobijedili da ćemo operaciju završiti kao pobjednici - izjavio je Božo Kirin, načelnik PU Istarske, 1995. pomoćnik zapovjednika specijalne jedinice PU Istarske.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka