Umro je češki redatelj i oskarovac Jiří Menzel

Umro je češki redatelj i oskarovac Jiří Menzel

Poznati praški redatelj umro je  5. rujna u 83. godini.

Jiří Menzel postao je poznat 1967. kad mu je prvi dugometražni igrani film “Strogo kontrolirani vlakovi” (prema romanu Bohumila Hrabala) dobio Oscara za najbolji strani film. Nominiran je opet 1986. za svoju crnohumornu komediju “Selo moje malo”, piše Ravnododna.com.

Već dvije godine kasnije nakon velikog uspjha “Strogo kontroliranih vlakova” imao je problema u tadašnjoj Čehoslovačkoj, naime film “Ševa na koncu” (1969.), bio je zabranjen, a isti je izašao ‘iz bunkera’ 1990. nakon pada komunizma i tada je na 40. Berlinaleu osvojio Zlatnog medvjeda.

Rođen je 23. veljače 1938. u Pragu kao sin novinara, prevoditelja i pisca dječje književnosti Josefa Menzela i majke Božena Jindřichove. Studirao je na glasovitoj Filmskoj akademiji u Pragu kod profesora Otakara Vávre. Menzel je bio član češkog novog vala. Kao redatelj imao je veliki ugled te je bio i u žirijima mnogih filmskih festivala među kojima su Berlin Film Festival i Moskva Film Festival, a godine 2013. dodijeljena mu je i nagrada za životno djelo u Indiji od strane IIFA (International Indian Film Academy Awards).

Jiří Menzel bio je rado viđen i u Hrvatskoj. Poznat je po režiji predstave “Nemoćnik u pameti” i “Budala za večeru” u zagrebačkom kazalištu Komedija.

U karijeri je snimio 29. filmova, a posljednji je bio komedija “Donšajn” (Don Žuani) iz 2013. godine.

/HMS/

na vrh članka