Hrvatski ribari zabrinuti, strahuju od velikih kazni

Hrvatski ribari zabrinuti, strahuju od velikih kazni

Otkazan je sastanak umaških i savudrijskih ribara najavljen za sinoć, na kojem su trebali razgovarati o tome kako se postaviti prema novonastaloj situaciji u Savudrijskoj vali.

Iz hrvatske Vlade kontaktirali su s ribarima i najavili sastanak s njima do kraja tjedna, pa je sinoćnji susret otkazan. Ribari su u strahu jer granicu prelaze svakodnevno zbog obiteljskih veza i posla.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je novinarima da se otvoreno granično pitanje sa Slovenijom može riješiti samo bilateralnim dogovorom te da Hrvatska neće povlačiti jednostrane poteze.

Upitan kako zaštititi malog čovjeka s obzirom da se ribari boje da će ih uhititi i pitaju se tko će im plaćati kazne, Božinović je rekao da zato postoje državne institucije koje će zaštititi svakog hrvatskog čovjeka i hrvatskog ribara. Naše institucije, ne samo MUP, nego i ministarstva vanjskih poslova i pravosuđa, te uprava za ribarstvo su u intenzivnoj komunikaciji, kazao je Božinović.HRT-ova novinarka Jasminka Kalčić prijepodne je provela s ribarima. Kaže kako je primjetna napetost. Savudrijski ribar Ezio Kocijančić kazao je za HRT-ov Dnevnik da jutros ribari nisu izašli u ribolov.

"Bojimo se kazne jer smo zaštićeni do granice. Nitko nam nije dao odgovor što će biti ako pređemo preko granice. Ako idemo preko, budemo kažnjeni, nećemo se više moći vratiti. To su nam rekli Slovenci, kazao je Kocijančić.

Ribar Giuliano Vižintin zabrinuo se što će učiniti u slučaju da bude kažnjen, a kaznu ne plati. Neću više moći u Sloveniju gdje je moja familija, kazao je. Ribar Maurizio Ossich kazao je: Naša policija rekla je da mi možemo raditi slobodno tamo. Vjerovatno će nas zaštititi, dodaje.

 

Izvor: HRT

 

Izvor: HRT

Video sadržaj

na vrh članka