Čakovec: Pacijent umro od sredstva za toaletu pacijenata

Čakovec: Pacijent umro od sredstva za toaletu pacijenata

Sredstvo zbog kojeg je umro pacijent na hemodijalizi u čakovečkoj bolnici nije dezinficijens nego medicinsko sredstvo kod toalete pacijenata, a primijenjeno je intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo, izjavio je ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak.


HRT neslužbeno doznaje od izvora bliskog ravnateljstvu čakovečke županijske bolnice da je pacijentu ubrizgan medicinski benzin. Nesretni muškarac ubrzo je preminuo.

Nakon tragičnog događaja kada je zbog pogreške u terapiji preminuo 62-godišnji pacijent, u Županijskoj bolnici Čakovec u tijeku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kao i izvanredni unutarnji, stručni nadzor, dodaje Novinščak.

- Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i njega mjesta aplikacije, rekao je ravnatelj bolnice.

Medicinske sestre, uključene u tragični događaj, ne rade do daljnjeg, a istragu provode i policija i državno odvjetništvo.


Ravnatelj bolnice kazao je da je pacijent bio u samoizolaciji, a da je postupak proveden u prostorima koje bolnica već mjesecima ima za pregled, terapiju i sl. takvih pacijenata. S pacijentom je bila jedna medicinska sestra, sama i provodila je dva postupka - odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu, pojasnio je.

Poručio je da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni i kazao da ne zna do kada će trajati inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva.

Predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević rekao je da su na sastanku konstatirali sve okolnosti i definirali razinu odgovornosti i stručne greške koja je napravljena.

Sindikat medicinskih sestara o smrti pacijenta u Čakovcu

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara izrazio je sućut obitelji preminulog pacijenta i pozvao javnost da se suzdrži od osude te pričeka da nadležne institucije utvrde sve činjenice tog nesretnog događaja. Sindikat podsjeća da već godinama naglašava i upozorava na nedostatak velikog broja medicinskih sestara i tehničara, a najnovije istraživanje Ministarstva zdravstva ukazuje da Hrvatskoj nedostaje 4000 do 5000 sestara i tehničara.

U trenutnoj situaciji, kada smo suočeni s epidemijom koronavirusa, medicinske sestre i tehničari, kao i ostali radnici u zdravstvu, nalaze se pod dodatnim pritiskom i velikim opterećenjem, koliko psihičkim, toliko i fizičkim, pa treba hitno krenuti rješavati probleme koji utječu na funkcioniranje i organizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava, navodi među ostalim sindikat.

Međimurska županija traži očitovanja o smrti pacijenta

Međimurska županija je zatražila očitovanja i rezultate nadzora, unutarnje kontrole i inspekcije Ministarstva zdravstva u vezi s nesretnim slučajem u čakovečkoj bolnici. Iz županije su poručili da će nakon što budu dostavljena sva izvješća i nalazi te jasno i nedvojbeno utvrđene činjenice, uslijediti očitovanje osnivača o daljnjim postupcima i odlukama.

Uz napomenu da će svi provedeni nadzori i izvješća biti dostupni javnosti, Međimurska županija izražava najdublju sućut obitelji preminulog pacijenta te stoji na raspolaganju za svaki oblik pomoći i podrške.

Slučaj je komentirao i saborski SDP


Ovaj slučaj komentirao je i saborski SDP na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana starijih osoba. Njihova zastupnica, a ujedno i internistica u inkriminiranoj čakovečkoj bolnici Andreja Marić, poručuje da je greška poput jučerašnje nedopustiva. Dogodila se, tvrdi, zbog nepoštivanja ili nepostojanja bolničkog protokola. Pritom je internistica i zastupnica Marić bez sustezanja imenovala odgovorne - upravu bolnice.  

- Ne možete na istim kolicima imati sredstva koje idu intravenozno i sredstva koja idu lokalno. Znači, Uprava je zakazala, protokoli i kvaliteta skrbi su zakazali, ustvrdila je Marić.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka