Logo
Ispiši ovu stranicu

Plenković o Milanoviću, BAT-u i BiH

Plenković o Milanoviću, BAT-u i BiH

Premijer Andrej Plenković komentirao je hrvatskim novinarima u Bruxellesu izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o nekoliko tema ironičnom rečenicom da se radi o "sjajnim izjavama".

- To su sjajne izjave, kazao je na upit da komentira Milanovićeve izjave o tome da američki državni tajnik Mike Pompeo dolazi u Hrvatsku prodati borbene zrakoplove i da Hrvatska treba kupiti zrakoplove samo od članica NATO-a, što bi značilo da otpadaju švedski Gripeni.


Što se tiče nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, Plenković je rekao da je Uredu predsjednika ponuđeno da delegira svoga predstavnika u vladino povjerenstvo za nabavu zrakoplova, što je predsjednik odbio.U vezi suradnje s predsjednikom Republike u pogledu Bosne i Hercegovine i položaja Hrvata u toj zemlji, Plenković je rekao da su se on i njegova vlada time bavili i prije "zadnjih dvije ili tri predsjednikove izjave".

- Što se tiče našeg angažmana u potpori Bosni i Hercegovini, organizacije Zagrebačkog samita, dizanja teme konstitutivnosti Hrvata, mi smo to radili i prije predsjednikovih zadnjih dvije ili tri izjave, rekao je i dodao da je stav njegove vlade i njega osobno više nego jasan.
Naglasio je da se "moramo vratiti slovu i duhu Daytonskog sporazuma".

- To da jedan, mnogobrojniji bošnjački narod u Federaciji BiH bira predstavnika Hrvata u predsjedništvo dovodi do nezadovoljstva i do nelegitimne zastupljenosti. Ta praksa postoji još od 2006. godine i do tada se nitko nije sjetio dezavuirati Daytonski sporazum. Nije to nešto novo, mi o tome govorimo barem 14 godina, rekao je Plenković.

Komentirao je i mogući odlazak BAT-a iz Kanfanara i rekao da pregovore vodi ministar financija Zdravko Marić.

- Očekujem da se postigne globalni dogovor o tome kakav trošarinski kalendar se može očekivati u budućnosti te da se zadrže radna mjesta bilo u Istri bilo u Virovitičko-podravskoj županiji. Očekujem fleksibilnost sa svih strana, jer nam je to u interesu, kazao je premijer Plenković.

Izvor:hrt.hr

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!