Ban Toskić: Izjavu ministra Beroša smatram nekorektnom

Ban Toskić: Izjavu ministra Beroša smatram nekorektnom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Već je poznato da nedostaje epidemiologa koji ne stižu raditi sve što bi trebali, ne stižu kontaktirati ni osobe koje su kovid pozitivne, niti njihove kontakte. Taj posao prebačen je na liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Nataša Ban Toskić, predsjednica koHOM-a gostujući u Dnevniku rekla je kako obiteljski liječnici od početka epidemije skrbe o svim svojim pacijentima i svim njihovim bolestima, te da sve teže savladavaju obim posla koji im je stigao s epidemijom.

Obiteljski liječnici preuzeli veliki teret epidemije

- Izjavu ministra Beroša smatram u najmanju ruku nekorektnom da za sve propuste zdravstvenog sustava pokušava okriviti obiteljske liječnike, rekla je Ban Toskić naglasivši kako kao predsjednica koHOM-a to oštro odbacuje. Istaknula je i da su obiteljski liječnici preuzeli veliki teret epidemije na sebe i da su svjesni ozbiljnosti situacija, ali da jednostavno ne stižu upisivati u repozitorij kontakte svojih pacijenta.

- Ukoliko bi to radili morali bi raditi samo to i ništa drugo, a obiteljski liječnici skrbe i o svim drugim bolestima koje nisu prestale postojati pojavom epidemije, naglasila je predsjednica koHOM-a. Također, smatra da nije potpuno korektno od HZZO-a da u ovoj teškoj situaciji kada imaju toliko puno posla, vrši kontinuirane sistematske detaljne kontrole bolovanja koje u ordinacijama traju i po nekoliko sati.

- Jako se puno cjepidlači, pazi se na svaku točku, zarez. Mislim da bi kolege kontrolori koji su liječnici mogli doprinijeti u ovoj epidemiji tako da dio našeg administrativnog posla preuzmu na sebe, zaključila je Ban Toskić. 

HZZO: Kontrole u ordinacijama primarne zaštite zbog prigovora osiguranika

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nastavio je s provođenjem kontrola u ordinacijama primarne zaštite i u vrijeme epidemije koronavirusa jer prima sve više prigovora osiguranika na otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite, izvijestio je HZZO.

- Neshvatljivo nam je da doktori iz KoHOM-a, koji su naši ugovorni partneri, prozivaju HZZO u ovim teškim vremenima zbog obavljanja svojeg redovnog posla, kojem je cilj da naše osigurane osobe ne bi bile zakinute u svojim pravima na zdravstvenu zaštitu, stoji u priopćenju.

Napominju da svatko tko svoj posao radi sukladno potpisanom ugovoru ne treba se bojati nikakve kontrole.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka