EK potpisuje ugovor s Modernom za 160 milijuna cjepiva

EK potpisuje ugovor s Modernom za 160 milijuna cjepiva

Europska komisija sutra potpisuje predugovor s farmaceutskom tvrtkom Moderna za 160 milijuna doza cjepiva protiv korone virusa, najavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.To će biti 6. ugovor za nabavu cjepiva koji je Komisija u ime država članica potpisala.

Von der Leyen je rekla da se radi na još jednom, sedmom ugovoru, istaknuvši da će EU imati najveći portfolio cjepiva na svijetu, koji će biti dostupni onda kada prođu postupak detaljne provjere Europske agencije za lijekove. Dodala je da je cjepivo najučinkovitiji način za zaustavljanje pandemije te da je stoga prvi prioritet brzo nabaviti cjepiva, dok je drugi prioritet osigurati da cjepivo bude dostupno svima u svijetu.

Moderna je najavila da će prema svim pokazateljima njihovo cjepivo imati 95% sigurnost protiv zaraze te da su logistički uvjeti za čuvanje cjepiva  znatno jeftiniji od Pfizerovih za koje je potrebno osigurati temperature od -70 C.

Još ni jedno od cjepiva nije dobilo dozvolu za   upotrebu od Europske medicinske agencije, a bez toga ne može izaći na europskog tržište.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka