Putinov medij Russia Today (RT) zalaže se za obnovu Jugoslavije!

Putinov medij Russia Today (RT) zalaže se za obnovu Jugoslavije!

Russia Today (RT), medij pod sponzorstvom ruske vlade, objavio je tekst u kojem rješenje za neslaganja na Balkanu vidi u ponovnom stvaranju Jugoslavije s Albanijom kao pridruženim članom.

Ruski medij RT objavio je tekst novinara i blogera Neila Clarka koji mašta o obnovljenoj Jugoslaviji. Razlog ponovnog udruženja pojedinih bivših članica Clark vidi u trenutačnoj nestabilnosti zbog koje je Balkan na popisu zemalja američkog utjecajnog think-tank Vijeća za vanjskopolitičke odnose, u kojima bi 2018. trebalo raditi na prevenciji konflikata, piše dnevnik.hr

U tekstu se nigdje ne spominje Hrvatska kao potencijalna članica obnovljene Jugoslavije, ali Clark vidi razlog za ujedinjenje svih ostalih, pa i Slovenije.

U tekstu za RT propituje mogućnost SAD-a kao države koja može održati ”mir i stabilnost”, budući da su, kako navodi, SAD i njezini najbliži NATO saveznici zapravo odgovorni za mnoge probleme koji trenutačno pogađaju regiju.

Ovi problemi, smatra Clark, proizlaze iz nasilnog raspadanja multietničke Jugoslavije 1990-ih. Proces je to kojeg su podržavale zapadne sile te ga čak i aktivno poticale, piše on te opservira da se to ne spominje u izvještaju Vijeća naziva: ”Rasplet balkanskog mirovnog dogovora”.

U izvještaju su Rusi ocrtani kao ”loši momci”, odnosno spominju se kao ”destabilizator Crne Gore i Makedonije”, zemalja koje su na popisu mogućih konfliktnih scenarija 2018.

Sve točke navedene u Izvještaju koje bi mogle dovesti do konflikta, mogu direktno biti povezane ne s Moskvom, već s posljedicama ili ranijim intervencijama i kampanjama destabilizacije predvođenima SAD-om, istaknuo je Clark.

”Počnimo sa situacijom u BiH. Američko Vijeće je ovdje zabrinuto za referendum o nezavisnosti koji se održava u Republici Srpskoj. Ali Amerikanci, koji su su podržali kosovsko proglašenje nezavisnosti teško se mogu protiviti nezavisnosti Republike Srpske. Ako je teritorijalni integritet BiH važan, zašto nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?”, pita Clark.

Na Kosovu tenzije ostaju visoke između Albanaca i Srba. NATO-va ”humanitarna intervencija” 1999. trebala je riješiti sve to, ali zapravo zapad je bio taj koji je uzburkao stvari podrškom Kosovskoj vojsci i marginalizaciji umjerenih glasova Kosova koji su preferirali dijalog s Beogradom, smatra Neil Clark.

Prema Izvještaju Vijeća Makedonija je još jedna potencijalna točka žarišta. Vijeće upozorava da bi albanska manjina mogla tražiti ujedinjavanje s Kosovom ili Albanijom. U Crnoj Gori, etnički Srbi na sjeveru još uvijek odbijaju Vladu u Podgorici te teže Beogradu.

”Ako to zvuči komplicirano, možda možete razumjeti zašto je toliko ljudi nostalgično za Jugoslavijom”, piše Clark.

Clark zaključuje da je jedini način na koji se može riješiti problem na Balkanu – da vratimo vrijeme. ”Postupna rekonstrukcija svih multietničkih jugoslavenskih država s punim zajamčenim pravima za sve građane te prijateljski sporazum koji će biti postignut s Albanijom kojem bi se moglo ponuditi ‘pridruženo članstvo’ je logično rješenje trenutačne podjele. Jugoslavija je imala smisla u 20. stoljeću, a ima smisla i danas”, završava Clark.

 

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

na vrh članka