Janša ukinuo javno financiranje novinske agencije STA, koja je pandan HINA-i

Janša ukinuo javno financiranje novinske agencije STA, koja je pandan HINA-i

Slovenska tiskovna agencija (STA), javni medij čiji je osnivač država, objavila je da više ne dobiva sredstva od Vlade Janeza Janše. Riječ je o agenciji koja je pandan Hrvatskoj izvještajno novinskoj agenciji (HINA).

Odluku je Janšina Vlafa donijela na prijedlog UKOM-a, svog Ureda za tisak i komunikacije.

Neki su već krenuli s kritikama, tvrdeći kako je riječ o političkom pritisku na agenciju jer je Janša u nekoliko navrata izrazio nezadovoljstvo radom STA.

Inače, prema zakonu u Sloveniji, državna sredstva dobiva kao “javna služba” temeljem ugovora koji se obnavlja krajem svake godine, a isplaćuje u mjesečnim ratama.

Podsjetimo, Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) javni je medij i jedina nacionalna novinska agencija u Hrvatskoj čiji su korisnici gotovo svi važniji elektronički i tiskani mediji u zemlji.

Po Zakonu bi HINA trebala djelovati po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja i ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. HINA ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.

No, u Hini se često provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost, o čemu smo pisali više puta.

Izvor: narod.hr

na vrh članka