Predsjednik Vrhovnog suda: Moj dopis nije pritisak na rad sudova

Predsjednik Vrhovnog suda: Moj dopis nije pritisak na rad sudova

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa ocijenio je da njegov dopis predsjednicima sudova, u kojima upozorava da će tužitelji ubuduće prijavljivati za nerad suce koji šest mjeseci nisu ništa radili na nekom predmet, nije pritisak na rad sudova.


- Ne petljam se u rad sudaca. Suci autonomno utvrđuju i tumače činjenice te primjenjuju pravo. To je suđenje, a ažurni rad na predmetima je stvar sudske uprave. Ako postoje razlozi za poticaj sudske uprave da se nešto napravi, to nije pritisak niti miješanje u suđenje, kazao je Sessa nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe.

Govoreći o svojem dopisu predsjednicima svih županijskih i općinskih sudova te Visokog prekršajnog suda, Sessa je naglasio kako ''nije riječ o nikakvoj hot-line komunikacijskoj vezi'', već da je namjera da se usporede podaci koje ima Državno odvjetništvo (DORH) s podacima koje imaju sudovi, a kako bi se sudovi upozorili da provjere postoje li predmeti u kojima se nije postupalo šest ili više mjeseci bez opravdanog razloga. Kazao je da sudovi sada provjeravaju postoje li takvi predmeti nakon čega će usporediti svoje podatke s podacima Državnog odvjetništva (DORH). Kaže i da se o dopisu već očitovao Općinski kazneni sud u Zagrebu te da se pokazalo kako taj sud nema neriješene predmete kako to smatra DORH.

Ažurnost sudova pala u ovoj i prethodnoj godini

- Stopa ažurnosti sudova u ovoj i prethodnoj godini ima trend pada. Nadodao je kako su spisi sudske uprave i medijski napisi ukazali na situacije na sudovima u kojima se ne može ustanoviti o čemu se radi bez detaljnog uvida, odgovorio je Sessa na upit što ga je potaknulo na slanje dopisa.

Zaključio je da DORH, kao stranka u postupku, ima pravo upozoriti da se postupak ne odvija brzinom kojom bi trebao. Pritom je pojasnio da je kazneni postupak ''utoliko specifičan jer na jednoj strani imamo DORH kao državnu strukturu, a s druge strane okrivljene kojima po prirodi stvari nije u interesu da se stvari odvijaju brže''.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka