Oporba: tražimo dvotrećinsku podršku za najavljene kazne

Oporba: tražimo dvotrećinsku podršku za najavljene kazne

Maratonska sinoćnja rasprava u Saboru nije iscrpila oporbene zastupnike - i dalje inzistiraju da odluke o epidemiološkim mjerama mora donositi upravo Sabor.


Raspravljalo se do dugo u noć, ali oporba ne odustaje. I danas ustraju u svojem - zakon kojim će se propisati kazne za nepoštivanje mjera stožera treba donijeti dvotrećinskom većinom.

- Pripremamo ljude da smo u izvanrednom stanju, donosimo zapravo takve odluke, a onda kada dođe inicijativa od oporbe da idemo razgovarati o tome izvanrednom stanju i zajedno pobjediti ovu situaciju onda se kaže ne, ne, nije to tako i vi nam zapravo ne trebate, rekao je Mišel Jakšić iz Kluba zastupnika SDP-a.

- Inzistirat ćemo da ove predložene kazne budu u razmjeru, znamo u kojim uvjetima žive naši građani i mislim da su ovaj puta pretjerali s iznosima, smatra Stjepo Bartulica, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

I dok oporba najavljuje obraćanje Ustavnom sudu, iz HDZ-a poručuju - taj je sud već odlučio.

- Zakonodavac propisujući takve mjere mora voditi računa da one budu razmjerne ugrozi od epidemije Covida-19. Mi ocjenjujemo da su ove mjere koje smo jučer donijeli, odnosno raspravili, a sutra i donijeti razmjerne naravi same ugroze, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

A povod za današnji sukob u Saboru bila je ista tema, druga rasprava - dopuna Zakona o socijalnoj skrbi.

- Trenutno je zaraženo 1636 korisnika, u drugom valu ukupno 2878 korisnika i 557 radnika, u drugom valu ukupno 1209 radnika te je nažalost ukupno preminula 278 korisnika, rekla je državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa.

Prilika je to bila da oporba podsjeti na tragične smrti iz prvog vala epidemije.

- Žarište u Splitu je bilo u prvom valu dom za starije i nemoćne. Iz toga žarišta je došlo do kaosa u cijelom zdravstvenom sustavu Splitsko-dalmatinske županije zbog načina zapošljavanja, prozvao je Miro Bulj, Klub zastupnika Mosta.

To su komentirale nekadašnje resorne ministrice

- Govori o kaosu u sustavu, vrijeđa, govori neistine, raspravlja o slučaju jednog doma, zaboravlja da se u domovima diljem Hrvatske imalo proboj koronavirusa, rekla je Vesna Bedeković, Klub zastupnika HDZ-a.

- Mislim da su to preteške, neosnovane neargumentirane osnove, rekla je Nada Murganić, Klub zastupnika HDZ-a.

Hrvatski sabor danas je trebao raspravljati o radu Državnog odvjetništva u prošloj godini, ali zbog izolacije glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek rasprava je odgođena.

A na inicijativu oporbe, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa u sabornici branio je svoje izvješće o stanju sudbene vlasti u prošloj godini. Glavna je tema ipak Sessin poziv tužiteljima da prijave suce koji šest mjeseci ne dirnu predmet koji su zadužili.
- Gdje je vaša odgovornost gospodine Sessa ako će državno odvjetništvo biti to koje će vućo za rukav predsjednike sudova, nadzirat suce i izvještavati o tome, rekao je Zvonimir Troskot, Klub zastupnika Mosta.

- Pokušava se samo usporediti podatke koje imaju sudovi s onima koje ima državno odvjetništvo. Ništa drugo, ništa više i ništa manje, rekao je Sessa.

Sutra je u Saboru na redu glasovanje.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka