Rasprava hrvatskih znanstvenika na mrežama

Rasprava hrvatskih znanstvenika na mrežama

Raspravu hrvatskih znanstvenika na Facebook potaknuo je današnji post  prof. dr. Gordana Lauca, člana Znanstvenog savjeta Vlade, naslovljen "Postoje li zimski i ljetni COVID-19?"


Napisao je kako je vrlo jasno da je Covid-19 sezonalna bolest te napisao kako  njegov kolega Boris Lenhard tvrdi da je to zbog učinka mjera na proljeće. Lauc smatra da je to nemoguće, što je i obrazložio. Također govori i o zimskom valu te dodaje da bi se Lenhard trebao ispričati.

Također Lauc spominje i Igora Štagljara, profesora i direktora na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu, u dijelu posta gdje govori o smrtnosti od Covida-19 (CFR - case fatality rate). Nadalje navodi kako u tom kontekstu nije u pravu hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu, kako je napisao Lauc, "kada kaže da je fake news što sam ljeti govorio da nije loše što je dio populacije prebolio COVID-19 tijekom ljeta" .

- Svi oni koji su do sada preboljeli COVID-19 s blagim simptomima (takvih je u Hrvatskoj vjerojatno i više od milijun) zapravo su „dobili na lutriji“ u odnosu na one koji se zaraze sadam, napisao je Lauc dodavši i neke zanimljivosti oko obolijevanja u Dalmaciji i unutrašnjosti Hrvatske te kakose sada doista ne treba zaraziti.

U komentaru je reagirao prozvani Lenhard i napisao ispod posta kako prof. Lauc još uvijek mora objasniti kako to da zemlje koje nisu imale mjere u proljeće, ili su bile neučinkovite, ili provedene u drugačije vrijeme nego u većini europskih zemalja, nisu imale "ljetni COVID".  I tu onda počinje cijela rasprava potkrijepljena grafovima.

Prenosimo cijeli post prof. Lauca:

Na post Lauca reagirao je i Štagljar napisavši, između ostalog kako su to očajnički pokušaji Lauca da se izvuče iz bezbroj svojih kontradiktornih izjava i netočnih procjena od početka pandemije kojima je unio još veću nesigurnost među hrvatske građane u ovoj užasno ozbiljnoj i teškoj situaciji.

Također Štagljar navodi kako brojni članovi hrvatske znanstvene zajednice i u svijetu i u Hrvatskoj s nevjericom promatraju količinu i sadržaj medijskih istupa prof Lauca.

- I meni, a i ostalim znanstvenicima koji drže do ugleda naše struke, potpuno je nejasno koliko malo srama može imati znanstvenik koji je prije samo mjesec dana uvjeravao i našu javnost, ali i članove Vlade, radom u znanstvenom savjetu, da je u Hrvatskoj nastupio nekakav “pad rasta” epidemije, da se vidi “svjetlo na kraju tunela”, da nikakve mjere nisu potrebne. Koliko se starijih ljudi temeljem takvih poruka zarazilo i umrlo proteklih tjedana?, napisao je Štagljar.

Nadalje daje još neke savjete prof. Laucu, a post prenosimo u cijelosti.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka