14. veljače 1949. Kneset – prva sjednica parlamenta nove države Izrael

14. veljače 1949. Kneset – prva sjednica parlamenta nove države Izrael

Parlament je sebi nadjenuo ime Kneset, koje se koristi i danas, a na hebrejskom jeziku označava skupštinu. Zanimljivo je da je od 12 članova prve izraelske vlade njih čak devetero rođeno na području nekadašnjeg Ruskog Carstva.

Na današnji dan 1949. godine prvi se put sastao parlament države Izrael. Prva sjednica održana je u zgradi Židovske agencije u Jeruzalemu (Jewish Agency Building). Riječ je građevini sličnoj tvrđavi, koja je smještena u jeruzalemskoj četvrti Rehavia. Udaljenost od te zgrade do ulaza u jeruzalemski Stari grad iznosi otprilike jedan kilometar.

Govor na prvoj sjednici držao je Chaim Weizmann, koji je nekoliko dana kasnije u tom istom parlamentu uveden u dužnost prvog predsjednika države Izrael. Parlament je sebi nadjenuo ime Kneset, koje se koristi i danas, a na hebrejskom jeziku označava skupštinu.

Najveći broj mandata u prvom sazivu Kneseta imala je stranka Mapai, predvođena Davidom Ben-Gurionom. On je izabran i za prvog premijera države Izrael. Ministarske položaje u prvoj izraelskoj vladi dobili su, između ostalih, Golda Meir i Moshe Sharett (obije su kasnije i sami postali premijeri). Zanimljivo je da je od 12 članova prve izraelske vlade njih čak devetero rođeno na području nekadašnjeg Ruskog Carstva.

 

Izvor: narod.hr

na vrh članka