Požar u Srinjinama, izgorjelo nekoliko kuća; gori i na Hvaru, kod Perkovića i Zadra - video

Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 15:24 Drago
Ispis PDF

srinjine pozarDijelovi Dalmacije već drugi dan bore se s požarima. Vatrogascima gašenje otežava bura koja često mijenja smjer. Zračne snage Oružanih snaga iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" od ranog jutra raspoređene su na požarištima gdje bura to dopušta.  

Stanje na požarištu u Srinjinama, Sitnom Gornjem i Donjem
 i dalje je teško, no srećom oko 15 sati su uzletjeli kanaderi koji bi trebali pomoći u gašenju tog požara, doznaje se od Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Kanaderi jutros nisu mogli letjeti jer su imali jake turbulencije pa su radili na drugim požarištima, primjerice u Hvaru, točnije Bogomolju. Oko tri sata su se meteo prilike smirile, pa su i kanaderi uzletjeli. Trenutno su dva kanadera na terenu, a uskoro će stići i treći. Na cijelom zbornom području Dalmacije trenutno imamo 20 požara koja gasimo ili nadziremo. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je pet požara, u Šibensko-kninskoj isto toliko, a u Zadarskoj županiji gori na četiri mjesta, kazao je Vuko.

Na požarištu zabilježena prva smrt

Na požarištu u Srinjinama, točnije u Sitnom Gornjem i Donjem je zabilježena i prva smrt, no još se pouzdano ne zna je li uzrok smrti 65-godišnjaka gušenje od dima ili srčani udar za koji se pretpostavlja da ga je dobio, nakon što je vidio da mu je izgorio maslinik i da mu je vatra zahvatila kuću. U KBC Split nisu potvrdili da je smrt nastupila zbog požara već kažu da se to može pouzdano potvrditi jedino obdukcijom.

Zbog cijele situacije na terenu uskoro se očekuje dolazak glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske Slavka Tucakovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, župana Splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera.

Štetu koju je do sada napravila vatra trenutno je nemoguće prebrojiti, no za sada se raspolaže informacijama da je izgorjelo nekoliko kuća, poslovnih prostora i radnih strojeva, vrtić, dio groblja, brojni maslinici, a nagorilo je i Zvjezdano selo Mosor. Svi stariji stanovnici, žene i djeca, ali i nešto turista koji su bili smješteni u okolnim apartmanima, zbog gustog dima, ali i blizine vatre, evakuirani su iz svojih domova, dok su oni boljeg zdravlja i mlađi ostali pomagati gasiteljima i braniti kuće.

Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Gornje Sitno Ante Gabrić kazao je: Počelo je u Tugarama, a požar se prebacio do nas. Ljudi su dosad spasili što se moglo spasiti. Nekima je nešto izgorjelo od strojeva, nekima fasada, krov, kazao je Gabrić.

Koliko je velika fronta požara dovoljno govori i činjenica da je vatra nošena burom, osim Tugara iz kojih je požar krenuo, zahvatila Srinjine, Sirotkoviće, Sitno Gornje i Donje, potom se približila raketnoj bazi u Žrnovnici, a sada ide put Jesenica i Podstrane.

Gori i na zadarskom području

Na zadarskom području još gori. Od jutros aktivan požar kod Ceranja u benkovačkoj općini proširio se u tri kraka, od kojih jedan u smjeru Vranskog jezera. Požar gase dobrovoljna vatrogasna društva uz pomoć zračnih snaga. U međuvremenu je buknuo novi požar u Lišanima. Vatrogasci su uputili apel građanima da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle izazvati požar, odnosno da u slučaju požara odmah obavijeste vatrogasce.  

Još je aktivan požar kod Perkovića

Pod nadzorom je požar koji je sinoć  buknuo kod Perkovića nedaleko izlaza s autoceste A1 kod Vrpolja. Na požarište su upućena dva air tractora i dva kanadera, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije. 

Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice, te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković. 

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara je od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio obustavljen promet vlakova na pruzi Šibenik-Perković. 

Vatrogasci su dežurali cijelu noć, a njih 39 na terenu je od jutros, doznaje se u Centru 112. 

Požar u mjestu Prpuša u općini Šestanovac

Požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, je pod nadzorom, ali nije ugašen. Gori od jučer potpomognut jakim vjetrom koji mijenja smjer vatre. Izgorjelo je oko 250 ha borove šume. Vatrogascima sa splitskoga područja u pomoć su stigli kolege iz Dubrovnika.

Kod sela Bogomolje na Hvaru gori borova šuma

Od sinoć u selu Bogomolje na otoku Hvaru izgorjelo je 10 ha guste borove šume. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka, a pomažu im i zračne snage. 

U Šibensko-kninskoj županiji u posljednjih 24 sata gorjelo je na 15 mjesta -  trenutačno je aktivan jedino požar na području Pokrovnika u zaleđu Šibenika, ostala su požarišta pod nadzorom. Vatra je kod Pokrovnika progutala oko 3 hektara gustog raslinja i smreke, a s obzirom na to da je riječ o nepristupačnom terenu, požar gase samo vatrogasci, bez pomoći tehnike.

U pomoć gasiteljima na područjima zahvaćenima požarima uputili su se i vatrogasci s kontinenta. Iz Zagreba je krenulo 25 vatrogasaca i pet vozila. Iz Koprivničko-križevačke županije otputovalo ih je 36, od toga 10 profesionalnih, i 7 vozila.

MORH: Zračne snage cijeli dan na požarištima


Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, angažirane su ponedjeljak cijeli dan u gašenju požara na više požarišta u Dalmaciji, priopćeno je iz MORH-a. Zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 700 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 22.000 tona vode te su prevezena 173 zemaljska vatrogasca i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta, navodi se u priopćenju
.Više pogledajte OVDJE: http://vijesti.hrt.hr/396866/buknuo-pozar-u-srinjinama-kod-sestanovca-pod-kontrolom
Hrt.hr

#
#